Αρτηριακή Υπέρταση
Πρόληψη και αντιμετώπιση αιτιών εμφάνισης Καρδιαγγειακών Συμβαμμάτων (Αγγειακών Εγκεφαλικών ή Στεφανιαίων Επεισοδίων). Μία από αυτές τις αιτίες αποτελεί η Αρτηριακή Υπέρταση.
Συνεχής Ηλεκτρονική Καταγραφή τιμών Αρτηριακής Πίεσης μέσω ειδικού καταγραφέα (24ωρη καταγραφή) – τοποθετείται στον ασθενή ενώ εκείνος εκτελεί κανονικά τις καθημερινές του δραστηριότητες.
Στόχοι της εξέτασης: καλύτερη αποτύπωση διακυμάνσεων της αρτηριακής πίεσης μέσα στο 24ωρο, καλύτερη διάγνωση και προσέγγιση των αιτιών πιθανής απορύθμισης, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση.
Ηλεκτροκαρδιογραφικός έλεγχος σε επίπεδο α΄ βάθμιας χαρτογράφησης της καρδιακής λειτουργίας, με σκοπό την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση καρδιακών επεισοδίων σε συνεργασία με καρδιολογικά κέντρα και ειδικούς καρδιολόγους σε κάθε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.
Συχνές Ερωτήσεις
Αρτηριακή υπέρταση ονομάζουμε κάθε αύξηση και παραμονή, της πίεσης του αίματος που κυκλοφορεί στο αρτηριακό σύστημα του οργανισμού μας, σε επίπεδα άνω των 140/90 mmHg ( ή 14 με 9 όπως συνηθίζεται να λέγεται).
Σύμφωνα με πρόσφατες Ευρωπαϊκές και Ελληνικές Κατευθυντήριες Οδηγίες Επιστημονικών Ιατρικών Εταιριών, έχουν ορισθεί ως ιδανικά όρια της φυσιολογικής πίεσης, τιμές κοντά στα 120/80 mmHg, ενώ τιμές μέχρι 140/90 mmHg θεωρούνται και αυτές ως φυσιολογικές για το γενικό πληθυσμό, καλό είναι όμως π.χ. για διαβητικούς ή στεφανιαίους ασθενείς, τα όρια της πίεσης τους να βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτά της ιδανικής πίεσης.
Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης εντός των φυσιολογικών ορίων, μειώνει εξαιρετικά τους κινδύνους εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως είναι : εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, αιφνίδιος θάνατος, νεφρική βλάβη, βλάβη στην κυκλοφορία των ποδιών κ.α.
Η διάγνωση της υπέρτασης βασίζεται αποκλειστικά στην μέτρηση της πίεσης με πιεσόμετρο. Μέθοδος σχετικά απλή η οποία απαιτεί εκπαίδευση, εξάσκηση και προσοχή στη λεπτομέρεια.
Μια αξιόπιστη λύση μέτρησης, αποτελούν σήμερα κάποια αυτόματα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα βραχίονα.
Τουλάχιστον μισή ώρα πριν από κάθε μέτρηση, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση καφέ και τσιγάρου.
Οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται πάντα σε καθιστή θέση, στην οποία πρέπει να βρίσκεστε περίπου 5 λεπτά νωρίτερα, ήρεμα, αναπαυτικά ακουμπώντας στην πλάτη της καρέκλας και το μπράτσο σας να βρίσκεται χαλαρά ακουμπισμένο σε σταθερή επιφάνεια (π.χ. τραπέζι). Ο ιατρό σας θα σας υποδείξει ποιο μέγεθος περιχειρίδας πρέπει να χρησιμοποιείτε, αλλά και θα σας εκπαιδεύσει στον ορθό τρόπο σωστής μέτρησης.
Οριστική ίαση της υπέρτασης δεν υπάρχει. Ο υπερτασικός δεν μπορεί «να γίνει καλά». Όπως ο πάσχων από πνευμονία. Είναι όμως δυνατό, η πίεση να ελαττωθεί στα φυσιολογικά επίπεδα, με τακτική και συνεχή λήψη αντιϋπερτασικών φαρμάκων, όπως και με άλλα μέσα.
• Ελαττώστε το σωματικό σας βάρος (όσοι είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι), με δίαιτα και σωματική άσκηση. Η μείωση του βάρους θα προκαλέσει και άλλα επιθυμητά αποτελέσματα στο υπερτασικό ασθενή (μείωση της χοληστερόλης, της γλυκόζης και του ουρικού οξέος). Ακόμα και μικρή μείωση του βάρους π.χ. 5 κιλά, βοηθά στην πτώση της αρτηριακής πίεσης.
• Αυξήστε την κατανάλωση ψαριών, λαχανικών, φρούτων, άπαχου γάλακτος και άπαχων-ανάλατων γαλακτοκομικών.
• Περιορίστε την πρόσληψη νατρίου (μαγειρικό αλάτι, και οτιδήποτε περιέχει αλάτι : παστές σαρδέλες, ρέγκες, αλμυρά τυριά, ελιές, σόδες κ.τ.λ.). Μην χρησιμοποιείτε αλάτι στο μαγείρεμα ή στο τραπέζι. Μην ξεχνάτε ότι πέρα από το αλάτι που εσείς προσθέτετε στο φαγητό, καταναλώνετε ήδη υψηλές ποσότητες από τυποποιημένες τροφές.
Η μείωση της πρόσληψης αλατιού μειώνει την πίεση και ενισχύει την αποτελεσματικότητα αντιϋπερτασικών φαρμάκων.
• Ακολουθήστε δίαιτα χορτοφάγου ή ψαροφάγου με υψηλό ποσοστό ω-3 λιπαρών οξέων.
• Μειώστε την ολική πρόσληψη θερμίδων και ζωικού λίπους.
• Μην κάνετε υπερβολική χρήση οινοπνεύματος 1 ποτήρι μπύρας η 2 μικρά ποτήρια κρασιού ή 1 δόση ποτού υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (ουίσκι)/ ανα 2η ημέρα αποτελούν το μέγιστο όριο κατανάλωσης. Καλό είναι το αλκοόλ να περιορίζεται ακόμη και κάτω από τις επιτρεπόμενες δοσολογίες.
• Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα καταργώντας το αυτοκίνητο για κοντινές αποστάσεις, ανεβαίνοντας σκάλες, προγραμματίζοντας γρήγορο περπάτημα. Ασχοληθείτε με σπόρ που σας αρέσουν. Μέτρια καθημερινή φυσική άσκηση 30 λεπτών αεροβικής γυμναστικής (ήπιο τζοκινγκ, ποδηλασία, κολύμβηση), 3-5 φορές την εβδομάδα, θεωρείται πολύ ευεργετική στην υπέρταση, στην αυξημένη χοληστερόλη και στον σακχαρώδη διαβήτη.
• Ελαττώστε και κόψτε το κάπνισμα, διότι πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες προσβολής των πνευμόνων, της καρδιάς και των αγγείων, προκαλώντας δεκάδες σοβαρότατες παθήσεις. Η διακοπή του αποτελεί κύριο στόχο στους υπερτασικούς, αφού αποτελεί σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για θάνατο από έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο σε σύγκριση με την υπέρταση.
Επικοινωνία
Αγ. Κων/νου (Αγυϊάς) 95 (κτίριο Βιοκαρπέτ) 1ος όροφος Τ.Κ. 264 42 Πάτρα
Τηλ: 2610 420 820 Φάξ: 2610 420 821
email: atnikola@otenet.gr
* Στην παράγραφο “ΑΡΘΡΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ” της ιστοσελίδας θα βρίσκετε πάντοτε επίκαιρα θέματα και χρήσιμες οδηγίες.
Υπηρεσίες Ιατρείου
Το Ιατρείο εστιάζει στην αποτροπή μέσω πρόληψης και στην αντιμετώπιση μέσω θεραπευτικής διαφόρων παθολογικών καταστάσεων ή επιπλοκών που μπορεί να προκληθούν από οξέα ή χρόνια νοσήματα.
Χρήσιμα Links
Ο Γενικός Ιατρός συνεργάζεται με όλους τους Φορείς Υγείας (δημόσιους και ιδιωτικούς) καθώς και με όλες τις άλλες υποειδικότητες για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ασθενών του.