ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Πρόληψη και αντιμετώπιση αιτιών εμφάνισης Καρδιαγγειακών Συμβαμμάτων (Αγγειακών Εγκεφαλικών ή Στεφανιαίων Επεισοδίων).  Μία από αυτές τις αιτίες αποτελεί ο Σακχαρώδης Διαβήτης ο οποίος χαρακτηρίζεται ως Καρδιομεταβολικό Νόσημα.

Το ιατρείο παρέχει μεθόδους καταγραφής και παρακολούθησης της πορείας Σακχαρώδη Διαβήτη με την μέθοδο Συνεχούς Ηλεκτρονικής Καταγραφής τιμών γλυκόζης μέσω ειδικού καταγραφέα ο οποίος αποκωδικοποιεί διαγραμματικά τις διακυμάνσεις σακχάρου καθ΄ όλη την διάρκεια 24ώρου – τοποθετείται στον υπό έλεγχο υποψήφιο – μέχρι και για έξι (6) συνεχόμενες ημέρες. Η μέθοδος μας δίνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες παρέμβασης και σωστής ρύθμισης των διαταραχών επιπέδων γλυκόζης.  

Ενημερωτικές συναντήσεις: στα πλαίσια πρόληψης και αντιμετώπισης παραγόντων που προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα. Πρόκειται για ενημερωτικές συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα μια έως δύο φορές μηνιαίως.  Σε αυτές συμμετέχουν ομάδες 5-6 ασθενών με κοινά χαρακτηριστικά και προφίλ νοσημάτων – κοινούς προβληματισμούς και απορίες. Πραγματοποιείται παρουσίαση και προβολή διαφανειών για πληρέστερη κατανόηση σε power point. Σακχαρώδης Διαβήτης (η ζωή με διαβήτη, πως λειτουργεί ο διαβήτης, υγιεινή διατροφή και άσκηση, έναρξη θεραπείας διαβήτη με ινσουλίνη, επιπλοκές, διαχείριση υπογλυκαιμίας, αντιδιαβητικά δισκία, διαβήτης κύησης, αντλίες ινσουλίνης κ.α.)

ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ

Πρόκειται για εξωτερική συσκευή, μικρού μεγέθους (διαστάσεις μικρού κινητού τηλεφώνου) τροφοδοτούμενη από μπαταρίες. Μπορεί να παρέχει στον οργανισμό υποδόρια ινσουλίνη υπερταχείας δράσης, δια μέσου ενός πολύ λεπτού καθετήρα η τοποθέτηση του οποίου γίνεται σε περιοχές του σώματος με αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος (λιπώδη ιστό).

Η θεραπεία με αντλία ινσουλίνης άλλαξε θεαματικά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια την φιλοσοφία αντιμετώπισης του Διαβήτη.  

Η αντλία τοποθετείται εξωτερικά στο σώμα, π.χ. στη ζώνη ή στην τσέπη και χορηγεί συνεχώς μια ρυθμιζόμενη ποσότητα ινσουλίνης ταχείας δράσης ή αναλόγου ινσουλίνης ταχείας δράσης (βασικός ρυθμός) μέσω ενός σετ έγχυσης που καταλήγει σε ένα λεπτό καθετήρα που τοποθετείται – μία φορά – ανώδυνα κάτω από το δέρμα.

Οι αντλίες ινσουλίνης τροφοδοτούν τον οργανισμό με ινσουλίνη κάθε τρία λεπτά με διαφορετικό ρυθμό, ανάλογα με το βασικό ρυθμό που έχει ρυθμιστεί ανά ώρα. Αυτό σημαίνει 480 συνεχείς και ακριβείς δόσεις την ημέρα.

Ο τελικός στόχος είναι ο βασικός ρυθμός να ‘συμπέσει’ ακριβώς με τις ανάγκες του οργανισμού σε ινσουλίνη.

Οι βασικές ανάγκες σε ινσουλίνη και ο βασικός ρυθμός χορήγησης ινσουλίνης από την αντλία στη διάρκεια του 24ώρου διαφέρει από άτομο σε άτομο.

 Πλεονεκτήματα: 

    • Μείωση επιπέδων HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη).
    • Λιγότερα υπογλυκαιμικά επεισόδια.
    • Βελτίωση της ποιότητας ζωής του διαβητικού ατόμου.
    • Βελτίωση του μεταβολικού ελέγχου.
    • Μικρότερες διακυμάνσεις επιπέδων γλυκόζης.
    • Ευελιξία στο χρόνο και στην ποσότητα λήψης των γευμάτων.
    • Δυνατότητα καλού γλυκαιμικού ελέγχου κατά την άσκηση, προγραμματισμένη και μη.
    • Καλός γλυκαιμικός έλεγχος κατά την κύηση και κατά τον προγραμματισμό της.
    • Αντιμετώπιση του φαινομένου της αυγής.
    • Παρέχει την δυνατότητα περισσότερης ώρας ύπνου το πρωϊ σε όσους ξυπνούν αργά.


Μειονεκτήματα:

    • Ενδεχόμενη αύξηση βάρους, στην περίπτωση που γίνεται κατάχρηση της ελευθερίας που παρέχει η αντλία, σχετικά με την ποσότητα των γευμάτων.
    • Ενδεχόμενη εμφάνιση διαβητικής κετοξέωσης, σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο σετ έγχυσης και δεν παρέχεται ινσουλίνη στον οργανισμό για αρκετές ώρες.

 

* Στην παράγραφο “ΑΡΘΡΑ”  της ιστοσελίδας θα βρίσκετε πάντοτε επίκαιρα θέματα και χρήσιμες οδηγίες.